arrow23_L.gif    Hovedmenu                        Guide for begyndere . . og øvede...

 


 

  

  


 

  

  


 

 

1.1 Bjerglori          1,1 Bjerg lori

 

1,1 Grønhalet Lori        1,1 Grønhalet lori

 

0,1 Gulhovedet Lori      1,0 Gulhovedet lori

 

1,0 Dusky Lori         1,0 Dusky lori

 

 1,1 Rød Buru Lory             1,1 Rød lori

 

1,1 Massena Lori            1,1 Massena lori

 

 1,0 Stellas Lori          1,0 Stellas lori

 

 1,1 Pragt Lori         1,1 Pragt lori

 

 1,1 Arfak Lori            1,1 Arfak lori

 

1,0 Goldies Lori           1 stk Goldies lori

 

1,1 Rødflanket Kokuslori      1,1 Rødflanket kokus lori

 

 

 

 

 

  

Lorier er stærkt vanedannende !!!!!

 Hvis du læser dette , er det sandsynligvis fordi du overvejer at anskaffe lorier til dit fuglehold. Så jeg vil forsøge at beskrive lidt af det, du har I vente.

Der er sagt og skrevet en del om det at holde lorier - noget af det er myter, noget af det er sandt, og en del af det en god blanding. Men en ting er sikkert - er du først smittet med sygdommen lorimania - bliver dit liv aldrig det samme igen ! Og hvorfor er det så, man bliver så hårdt ramt ? Lorier er nogle grisebasser, de er for de flestes vedkommende støjende, de er krævende, de har næb skarpe som barberblade (og de bruger det gerne ) og de er uhyre opfindsomme når det handler om, at drive deres ejer til vanvid !

 MEN...

De er smukke og farvestrålende, de har stor personlighed og et kæmpeego, de er hyperaktive og ekstremt legesyge, de er tillidsfulde og charmerende , de er MEGET intilligente og utroligt lærenemme, de er nysgerrige , de elsker nye ting og udfordringer og de er rigtige "problemknusere", en evne de udnytter til  - at drive deres ejer til vanvid !!!

TABT MODET ??? - - - NÅ, IKKE !

Påstand : Lorier er svære at holde !

Fakta : Vrøvl ! Lorier er generelt sunde og robuste fugle, der med de rette omgivelser og fodring vil trives fint. Nogen vil sige de kræver erfaring, men den kan man jo ikke få, før man er kommet I gang - man starter jo ikke med 20 års erfaring vel ? Og nogle af de gamle garvede lorifolk påstår måske , det er svært, fordi de dermed selv fremstår som helt ekstra ordinært dygtige !  Mange af dem er -  helt bestemt - meen nogengange overdriver de altså lidt. ( Sådan lidt ala lystfiskerhistorier ??)  Så lyt og sug til dig, men brug også din egen sunde fornuft. Det er naturligvis en forudsætning at du har sat dig grundigt ind I tingene. Nøjes ikke med at tænke :" det går nok ", - det gør det ikke !

 Påstand : Lorier er  vanskelige at fodre !

Fakta : Lorier er anderledes at fodre end f.eks frøædere, men ikke vanskeligere, skal dog fodres minimum 1 gang dgl. og der er opvask HVER dag ! Desuden tager det lidt længere tid at tilberede foder til lorier , da det skal gøres fra bunden hver gang.

Påstand : Lorier er dyre at have på kost !

Fakta : Lorifoder er dyrt, og frugten de skal have som supplement er også dyrt, men det er vigtigt at understrege at det ikke dur at vælge discount og gå på kompromis med kvaliteten af foderet. Er fuglene dyrere at fodre end du kan magte, er løsningen at reducere antallet af fugle, ikke at give dem billigt foder, der ikke dækker deres behov. Mange gange kan man få en god aftale med sin grønthandler/købmand eller supermarked om at købe frasorteret frugt til nedsat pris. At blande en eller anden vælling selv, for at spare penge, er ikke nogen god ide.

Påstand : Lorier kan vænnes til at være frøædere !

Fakta : NEJ, NEJ og atter NEJ !!! Lorier er penseltungede nektar papegøjer og KAN IKKE overleve på frø da deres kro og fordøjelse ikke er skabt til det ! Det er dog en skrøne at lorier ikke må få frø overhovedet. Mange af de lidt større lorier er glade for specielt solsikkefrø, og enkelte loriarter skal have frø som tilskud for at trives.

Påstand : Lorier griser meget og kræver meget rengøring !

Fakta : Korrekt ! Men ved brug af sund fornuft når du indretter volierer, behøver det ikke  blive et stort problem.

Påstand : Lorier er ekstremt støjende !

Fakta : Nogle arter er meget støjende og uegnet til villakvarterer, medmindre man har meget tolerante eller halvdøve naboer. Men der er arter med mindre gennemtrængende stemme.

Påstand : Lorier behøver ikke så meget plads !

Fakta : Lorier er meget aktive fugle, der har behov for masser af plads og muligheder for at lege og fjolle rundt. En Lorivoliere kan nemt være for lille, aldrig for stor !

Påstand : Lorier kan ikke gå sammen med andre fugle !

Fakta : Denne påstand er korrekt. Stol ALDRIG på lorier I selskab med andre fugle. For nær nogle få arter bør kønsmodne lorier kun holdes parvis ! De kan være meget krigeriske og ondskabsfulde !

 - - - - - - -

Du finder mere udførlig beskrivelse af de ovenfornævnte emner I de forskellige sektioner fra hovedmenuen !

- - - - - - - -

ER DU STADIG MED ?

Okay ! her er nogle råd før du kaster dig ud I det for alvor !

Start med at finde ud af , hvilken art du kunne tænke dig at gå I gang med. Læs, læs og læs endnu mere om arten, sådan at du er helt klar over, hvilke behov fuglene har, og kan være sikker på du kan opfylde dem. Selv om de fleste arter stort set kræver nogenlunde det samme, har flere arter nogle specifikke behov, du skal kende for at kunne  give dem den rette pasning. Vælg en af de "nemme" arter at starte med. De er ikke så dyre, og hvis du skulle komme til at fjumre lidt, er de ret robuste og ikke sådan at tage livet af. Bjerglorier er fantastiske skønne fugle og nemme at passe, men også arter som grønnakket lori og gulhovedet lori er gode begynderfugle. Og tro mig, det varer ikke længe, inden du er parat til de næste lorier.

Køb dine fugle hos en loriholder du har tillid til. Køb opdrættede fugle med årsring og DNA test. Måske fortæller sælger, at han/hun kan se forskel på kønnene, men vær skeptisk - selv den mest erfarne kan tage fejl ! Medmindre der er stor forskel på kønnene, er den eneste sikre måde at få et par, at vælge fugle der er DNA testede . Der er ikke noget så ærgeligt, som at finde ud af, efter man har haft fuglene et stykke tid og er blevet knyttet til dem, at man er den "lykkelige" ejer af 2 hanner eller 2 hunner.Køb gerne unge fugle. Selv om du måske kommer til at vente lidt , inden de yngler, er det værd at vente på. Fornøjelsen ved at have et par unge lorier I lømmelalderen, kan ikke beskrives, det skal opleves ! Se dig omkring hos sælger - er der rimeligt rent - har fuglene gode pladsforhold osv. Går fuglene I skidt til knæene, så sig pænt farvel, og køb dine fugle et andet sted. Sørg for at få oplysninger om, hvordan fuglene bliver fodret, få evt. lidt foder med til de første dage, så du gradvis kan vænne dem til den måde du ønsker at fodre på.Vær aldrig nervøs for at spørge mere erfarne lorifolk, hvis du får problemer, du ikke selv kan løse. Og meld dig evt ind I DANSK LORIKLUB . Her kan du få gode råd og vejledning samt dele erfaring med andre loriholdere I Danmark.

Under menupunktet Links kan du finde spændende lorisider både på dansk, engelsk og tysk.

Har du spørgsmål vedr. lorier er du altid velkommen til at kontakte mig på min email !

 I løbet af kort tid er du med stor sandsynlighed blevet ejer af dine første lorier ! Til det vil jeg bare sige :

VELKOMMEN BLANDT DE FOREVIGT FORTABTE !!!!   

 red2_b1.gif TOP

1,1 Grønnakket Lori1,0 Sortvinget Lori     Grønnakket lori                                    Blåkronet lori                                         Frue lori                                 Sortvinget lori                                   


© Lorihaven.dk 2006-2007