Fodring af Lorier ...               

  arrow23_L.gif    Hovedmenu

 


 

  

  


 

Indledning : Lorier er penseltungede papegøjer, der i naturen lever af nektar og pollen fra blomsterne på træer og buske. Desuden spiser de søde modne frugter og bær. Nogle arter tager også lidt frø, fortrinsvis umodent frø fra græs og planter. Man har desuden påvist en mindre mængde animalsk føde i form af termitter og larver i obducerede vilde fugle, men om fuglene bevidst spiser det, eller det blot ryger med i farten, er der en del uenighed om. Udfordringen for os som fugleholdere er, at finde erstatning for disse fødeemner. I mange år døde ufatteligt mange indfangede lorier i løbet af kort tid, da man simpelthen ikke havde kendskab nok til deres naturlige føde. I de fleste tilfælde blev de spist af med lidt frø, som man gav alle andre papegøjer. men da loriers kro slet ikke er udviklet til at bearbejde frø, døde fuglene i stort antal. Senere begyndte man at give dem vælling oprindeligt beregnet til spædbørn. Det hjalp en del på overlevelsen, men da det meste babymad er baseret på mælk, som lorier faktisk ikke tåler særlig godt, gav det i mange år problemer. Fuglene ynglede dårligt, de døde unge osv. I dag er kendskabet og forståelsen for loriers krav til føden heldigvis meget bedre, og selv om mange arter (særligt de australske) er gået tabt som volierefugle i vores del af verden, er der store chancer for, at vi også i fremtiden kan fryde os over at eje disse skønne fugle.

En af de mest sejlivede myter, som afholder mange fra at holde lorier, er at lorier er meget vanskelige at fodre. For år tilbage var det svært, men I dag er de ikke vanskeligere at fodre end andre fugle, det er bare anderledes foder, der skal serveres. Man skal dog være klar over at det specielle foder kræver mere tid, er lidt dyrere og at det er absolut nødvendigt at man skifter foder og skåle mindst en gang dagligt. Dvs at skal man på forlænget weekend eller lignende kan man ikke bare hælde lidt ekstra foder I skålene. Man er nød til at få en person, man kan stole på, til at fodre sine lorier ! Husk at give grundig vejledning ! En anden ting man skal være meget opmærksom på, er nødvendigheden af at holde en god hygiejne specielt omkring foderpladsen. Bakterier og svampesporer vil have optimale betingelser I gamle foderrester, og kan medføre alvorlig sygdom og dødsfald hos fuglene.

           VIGTIGT : Lorier er NEKTARPAPEGØJER og kan IKKE overleve på Frø !!!!!!!

      red2_b1.gif TOP 


 Lorinektar / Basisfoder : Der findes I dag rigtig mange gode færdigblandinger til lorier. CeDe, Aves, Avian, Orlux er nogle af de mest brugte. Fælles for dem alle er at de blot skal blandes med vand. De indeholder alt hvad lorierne behøver  som basisfoder I de korrekte forhold og mængder. Nogle loriholdere laver deres egen blanding af forskellige ingredienser, desværre oftest for at spare lidt håndører. Der findes enkelte erfarne lorifolk som har sammensat nogle rigtige gode blandninger til deres fugle, men det er nok kun de færreste der er I stand til at gennemskue den videnskab det er at lave en nektarblanding, der indeholder alt det fuglene har behov for. Så for langt de fleste er det bedste og sikreste at bruge en færdigblandning. Er foderbudgettet for stort, er løsningen at have færre fugle frem for at give dem et foder af dårlig kvalitet. Og den besparelse man måske opnår I første omgang reduceres kraftigt, da man som oftest skal bruge større mængder af det hjemmelavede. For det første fordi fuglene må spise mere for at dække deres behov, men også fordi de hjemmelavede blandinger bundfæller, sådan at det øverste I skålen er en gang tyndt vandpjask, og det nederste er en tyk ulækker grød, som fuglene meget nødig vil spise ! Jeg prøvede selv en kort overgang med en hjemmeblanding sammensat af Aves lorinektar og forskellige former for mel, bla. majsmel, rismel, boghvedemel, blendet havregryn (havregryn har et stort indhold af jern, og jern ophober sig I leveren hos lorier, så det bør kun bruges I meget begrænset omfang ) , druesukker, ølgær mm. Jeg opgav efter et par måneder af førnævnte årsager og fordi jeg synes fuglenes fjerdragt og velbefindende blev dårligere, og selv om kiloprisen var mindre, var besparelsen ikke det værd !

Vær opmærksom på flg :                                                                                                                           Den anbefalede mængde lorinektar pr par, der er nævnt på de forskelleige produkter , skal tages med absolut forbehold ! Det er logisk at fuglene har behov for mere foder I 10 graders frost end på en solskinsdag med 20 graders varme . Men også andre ting kan spille ind. F.eks øges forbruget af foder voldsomt op til æggelægning, for at falde igen, når hunnen begynder at ruge. En god regel er, at foderskålen godt må blive tømt, men stadig have lidt fugtige rester I bunden. Er skålen helt tom og indtørret, får dine fugle for lidt foder !!! Fuglene bliver IKKE overvægtige af at have nok mad I skålene, de spiser kun hvad de har behov for. Problemet med vægt opstår af forkert sammensat foder og for lidt motion.

Lorinektar bliver hurtigt surt I sommervarmen ! Når det er varmest er det bedst at fodre 2 gange dagligt. Jeg ved godt, det kan være svært, hvis man er på arbejde hele dagen, men så må man sørge for at en god isolering af  fuglehuset holder den værste varme ude . Man kan evt tilsætte en lille smule æbleeddike eller atamon til foderet, det forsinker gæringen.Men det kan ikke erstatte en god hygiejne !!!!!

Om vinteren bør foderet stå frostfrit . Kan dette ikke lade sig gøre, kan man montere nogle varmeplader under skålene for at forhindre at foderet fryser til is . Fodrer man kun en gang dagligt, kan det blive meget lang tid uden adgang til mad, og det kan koste fuglene livet, når temperaturen er lav !

 Chalcopsitta arterne ( Sort lori, Duivenbodes lori, Kardinal lori, Gulstreget lori ) må ikke få Aves lorinektar. Vælg et andet produkt til disse arter.

De mindste af Charmosyna arterne skal have en lidt tyndere opløsning af foderet end den der står på pakningerne .

Mange loriholdere blender noget frugt med I nektaren, andre tilsætter selv lidt pollen. Det er ikke absolut nødvendigt, men fuglene værdsætter det.

Serverer du foderet på en bakke, så sørg for den har gode høje kanter, ellers vil skålene på et tidspunkt blive vippet ud over, og har fuglene først fundet ud af det kan lade sig gøre, vil de gøre det konstant. Skålene bør være tunge og med et lavt tyngdepunkt for kan man ikke skubbe dem ned på gulvet, kan man da vælte dem. Resultat : MEGET sultne lorier når du kommer til næste fodring ! Bruger du rustfri stål skåle med ophæng, så sur ophænget fast evt med de såkaldte strips, eller brug ophæng med skruebeslag , ellers vil du ret hurtigt finde både ophæng og skåle på gulvet - med indhold - og MEGET sultne lorier !!!

      ---------------------------------------------------------------------------------

I de sidste par år er man specielt I udlandet begyndt at give lorier et tørfoder, der indeholder de samme ting , som der findes I lorinektaren. Det skal I modsætning til dette ikke blandes op med vand, men serveres som tørt pulver. Argumentet er at lorier I naturen jo både spiser flydende I form af nektar og tørt I form af pollen. Fordelene er åbenlyse ! Det bliver ikke surt I varmen, og det fryser ikke om vinteren.Fuglene griser heller ikke lige så meget med det tørre foder og det er betydeligt nemmere at fodre med, hvis man skal have en ven til at fodre sine fugle. Det er så småt ved at slå igennem også I Danmark . Lad mig understrege : Du kan ikke bruge den almindelige blandning og servere tørt, det er en blandning lavet specielt til det, du skal bruge. Aves har lavet et tørfoder de kalder Aves dry. Men der findes sikkert flere andre, der laver det. Jeg har selv brugt det som supplement I vinter, og det jeg har oplevet er, at nogle af fuglene sutter det I sig med stor begejstring, mens andre ikke tror deres egne øjne, når jeg giver dem det. Så man skal I hvert fald være helt sikker på , de vil æde det, inden man fjerner den kendte nektar ! Personligt tror jeg nu nok, jeg vil holde fast I det flydende foder og lade dem have adgang til det tørre som et alternativ. Når man fodrer med tørfoder, skal der være rent drikkevand til rådighed, men det bør der iøvrigt altid være. Jeg ved godt at nogle påstår lorier ikke har behov for at drikke pga det flydende foder, men - alle levende væsener har krav på og behov for rent drikkevand !

 red2_b1.gif TOP 


 Frugt : Udover nektarblandningen bør lorier have tilskud af frugt hver dag. De fleste søde frugter kan bruges, men nogle tages med større begejstring end andre. Frugten kan serveres I større eller mindre stykker, nogle kan gives hele. Man kan også vælge at blende frugten og servere den enten blandet I nektaren eller I en separat skål. Dette giver mindst spild, men efter min mening bør man ikke undlade at give dem frisk frugt ved siden af, da det også giver dem en masse beskæftigelse. Og ok, en del af frugten ender på bunden af volieren. De små banditter har det med at nappe et stykke, tabe det, og hente et nyt. Hvis man vejer det frugt man giver, og vejer det man senere samler op, kan man godt ærgre sig lidt - så lad vær´ med det ! Hvis man er heldig, har man måske mulighed for hos det lokale supermarked / grønthandel at købe noget af det frugt, der kasseres dagligt til stærkt nedsat pris. Ret beset er det ikke helt lovligt, men mange er til at overtale, hvis du er god til at hælde vand ud af ørerne - prøv dig forsigtigt frem - du kan spare en del på budgettet her !

Her er nogle af de bedst egnede frugter :                

Æbler : golden delicious er absolut favorit, men de fleste søde æbler kan bruges. Kan serveres I større stykker til at gnave af - også velegnet til mos. Har man selv æbletræer kan man med stor fordel koge større portioner nedfaldsæbler og gemme I fryseren.

Pærer : Søde modne pærer spises med stor fryd af de fleste lorier. Hele, I stykker eller som mos.

Vindruer : Det er bare GUF ! Både grønne og blå søde druer udløser vilde begejstringhyl ! Til de lidt større lorier kan de sagtens serveres hele, de små skal nok have dem halveret. Har du selv druer I dit drivhus eller udestue, så smid en klase druer op på volieretaget, hvis du er støjtræt. Jeg garanterer du får fred ! Kan også bruges I en blandet frugtmos.

Appelsin : Ikke alle lorier vil spise dem. Klementiner gør større lykke, men de kan sikkert vænnes til dem . Gives halve. Mindre egnet til mos.

Banan : Meget brugt til nyimporterede fugle. Men mine fugle spiser dem ikke som stykfrugt. Til gengæld er de rigtig gode til en blandet frugtmos.

Melon, Kiwi, Fersken, Nektarin, Ananas m.fl : Meget individuelt fra fugl til fugl. Hos mig spises melon med fornøjelse, når jeg giver dem halve, men til gengæld rører de ikke mosen, hvis der er blandet melon i. De andre frugter har ingen interresse hos mine fugle. Mange af de mere eksotiske frugter som granatæble, Guava, sharonfrugt osv. spises af nogle lorier, men også her er der stor forskel. Så prøv dig frem .

red2_b1.gif TOP                                                                                                                                


 Andet tilskud : Nogle grønsager er også velegnet som lorimad . Fintrevne eller blendet gulerødder I frugtmosen er et sundt tilskud, og er med til at bevare de smukke røde farver som mange lorier er udstyret med . Nogle af de store lorier kan også have fornøjelse af en hel gulerod, de kan fordrive tiden med.                                                                                             

 En anden favorit er søde majs. Både dåsemajs og dybfrosne majs kan bruges, men det der gør størst lykke er de friske majskolber. Bank en krog eller lign. I enden, sæt et bånd I og hæng den op I volieren og nyd så synet ! De elsker det simpelthen . Har fuglene ikke fået frisk majs før, kan man med fordel koge dem let, så de bliver lidt blødere og nemmere at få hul på. Rå majs er helt glatte og afgiver hverken duft eller smag, så fuglene skal lige have mulighed for at lære at der gemmer sig en himmelsk lækkerbid inde I kernen. Når først de har fundet ud af det, behøver de ikke yderligere hjælp . Alle mine lorier, på nær Stella lorierne, er vilde med majskolber .

Agurk som de fleste andre fugle elsker, har lorier som regel kun en hånligt blik tilovers for. Bladselleri, peberfrugt og den slags kan nogle lorier lære at spise, har jeg læst et sted.

Bær : Hindbær og jordbær spiser de færreste lorier. Nogle tager feks rønnebær , hyldebær og hyben. Søde kirsebær tages af nogle, især hvis man hænger en afskåret gren med bær ind I volieren.

Sandkage, kiks, brød : De fleste lorier elsker sandkage og / eller søde kiks opblødt I honningvand. En god sandkage lavet med masser af æg giver et godt tilskud af animalsk protein og fuglene elsker at made deres unger med det. Man skal dog give det I meget begrænset mængde, da det godt kan sætte sig lidt på sidebenene, og det må naturligvis heller ikke gives I mængder så det almindelige foder ikke bliver rørt, men som lidt ekstra forkælelse eller motivation til at made ungerne er det godt . Se min opskrift på en god sandkage ( TIL FUGLENE !! ) under mine opskrifter . I ældre bøger kan man læse at man skal give sine lorier franskbrød eller tvebakker opblødt I mælk ! Glem det ! For det første bliver det meget hurtigt surt og dermed en bakteriebombe, for det andet er mælk absolut ikke godt for lorimaver ! Skal de have brød, så smid en halv skive daggammelt franskbrød op på volieretaget , igen en "støjdæmpene foranstaltning", og den virker !

 Animalsk foder : Skal man give sine lorier melorme ? Tjah, som min gamle mor sagde : Kan de få det ned, har de godt a ét, kommer det op igen, har de ingen skade taget ! Spøg til side, det er noget der diskuteres meget blandt lorifolk. Nogle påstår det forbygger plukning af unger, men det er desværre ikke nogen garanti ! Nogle lorier vil meget gerne have dem, og så synes jeg da også, man skal give dem det, andre vil hverken eje eller have dem. Men det er absolut et forsøg værd .

Grønt : Fuglegræs , mælkebøtteblade, raj og rapgræs tages gerne , stoltehenrik, vejbred mm spises af nogle lorier. Bemærk at grøntfoder ikke skal gives I bunden som man gør hos andre fugle. Giv det I en grøntholder på nettet eller læg det på taget .

Blomster : Så godt som alle ikke giftige blomster vækker vild begejstring !!!!! Afskårne grene fra blomstrende træer og buske ophængt I volieren er et sikkert hit. Blomster er det nærmeste vi kan komme loriernes naturlige føde, og bør gives I det omfang , det kan lade sig gøre. Så har du glade lorier !

Frø : Enkelte loriarter skal have frø på menukortet for at trives. F.eks Gualori og Emeraldlori . Mange andre arter kan godt lide lidt frø ved siden af, men ingen lorier kan leve af frø alene ! De mest populære frø er solsikke, som kan gives både tørre og spiret. Og en frisk solsikkeblomst fyldt med bløde modne kerner kan de færreste lorier modstå ! Mange af de mindre arter kan også godt lide en hirsekolbe, det kan de store for så vidt også, men de spiser ikke meget af den. Til gengæld har de stor fornøjelse af at pille den I stumper og stykker.Giv dem nogle grankogler at splitte ad I stedet for - de er billigere I brug ! Man kan forsøge sig med en trope eller kanarieblandning til de små arter og en parakitblandning til de større, men I mange tilfælde tager de kun solsikken og spreder de resterende frø ud over det hele.

Viaminer og andet tilskud : Hvis du giver et godt anerkendt foder burde det ikke være nødvendigt at tilsætte vitaminer. Et godt tilskud til foderet er SPIRULLINA. Det styrker immumforsvaret, og giver en smuk fjerdragt. Læs om Spirullina HER ! ( artikel fra netdyredoktor.dk - worddokument )

red2_b1.gif TOP


 Sådan fodrer jeg : Jeg er så priviligeret at jeg kan fodre mine lorier 2 gange dagligt. Jeg fodrer om formiddagen og igen om eftermiddagen. Min måde at fodrer på er lidt forskellig sommer og vinter. Jeg har pt 10 par lorier fordelt på arterne : Bjerglori, Rød lori, Dusky lori, Grønhalet lori, Massena lori, Gulhovedet lori, Pragtlori og Stellas lori.

FODREPLANEN ER PR PAR !

Om vinteren : Formiddag : 1 lille stykke sandkage smuldret I honningvand - solsikkefrø tørre eller spiret, varieres lidt, til dem der spiser dem - frisk tørfoder (Aves dry ) - frugtstykker I nettet ude  ( hvis det fryser meget, får de frugten inde), jeg bruger mest æbler og pære og indimellem vindruer. Eftermiddag : Ca 1,5-2 dl Aves lorinektar tilsat en spsk formalet pollen, ½ tsk Spirulina og 2 spsk frugtmos- Samtidig fjerner jeg rester af sandkagen og det frugt, der er tabt på gulvet . Frisk vand.

Om sommeren : Formiddag : Som vinter, men derudover en skål med 2-3 spsk frugtmos. Jeg fjerner resten af lorinektaren, dvs de ikke har adgang til nektar fra kl ca 10-11 og frem til næste fodring ved 16 -17 tiden. Er der par der har unger, får de dog en lille frisk portion. Derudover får de blomstergrene, grønt osv. Eftermiddag : 1-1½ dl Aves tilsat pollen og Spirulina (frugtmosen gives I særskilt skål om formiddagen I sommermånederne) - ½ skive daggammelt franskbrød , grønt eller blomsterhoveder på taget.Og I den korte tid det er muligt får de majskolber ophængt I volieren . Rent drikke og badevand. Gives når det er meget varmt 2 gange dagligt. Rester af sandkage og frugtmos fjernes.

  red2_b1.gif TOP 


 Mine opskrifter :

SANDKAGE :(Giver 3 store sandkager) 12 æg. 500 g st. melis, 500 g hvedemel, 150 g smeltet margarine (gem lidt til at smøre formene med). 4 modne mosede bananer, 1 1/2 tsk bagepulver. Æg og sukker piskes hvidt og skummende, de mosede bananer piskes i, det afkølede margarine tilsættes, bagepulveret blandes med mel og røres i. hældes i smurte sandkageforme og bages ca 1 time ved 180 grader. Kagen afkøles og skæres i skiver (pas på slikmunde i familien, kagen smager pragtfuldt !!), lægges i plastposer og fryses ned I portioner til et par dage I hver. Opbevares I køleskab efter optøning. Banan kan udelades eller erstattes af anden frugt som f.eks blendet pære eller æble. Tilsæt ikke for store mængder, da disse frugter har større vandindhold end banan .

Frugtmos : ca 1 kg æbler , 4-5 pærer eller 2 ds henkogte pærer, 3-4 bananer, 3 store gulerødder, 1 ds tropefrugt ( passion, guava, ananas mm) evt lidt vindruer eller anden frugt, 250 gr druesukker, 2 hættefuld atamon. Hele molevitten blendes og hældes på syltetøjsglas. Opbevares I fryseren. Jeg bruger 1 glas til 2 dage. Dåsefrugten forhindrer at mosen bliver mørk og uappetittelig og atamonen forhindrer gæring af frugten og forebygger svamp hos fuglene.

 

 * Bemærk at mange hjemmelavede nektarblandninger har større eller mindre tilsætning af havregryn, ofte blendet. Da mange undersøgelser har påvist stor ophobning af jern i leveren hos obducerede fugle og havregryn er meget jernholdige, vil jeg fraråde brug af det I hvert fald I større mængder.

Her er den opskrift jeg forsøgte mig med :
1.5 kg AVES nektar
500 g majsmel
500 g boghvedemel
250 g rismel
500 g druesukker

  150 g ølgær
250 g pollen
( 200 g blendet havregryn ) *
Der findes næsten lige så mange forskellige opskrifter, som selvblandende loriholdere, men hovedingredienserne er nok nogenlunde de samme.

red2_b1.gif TOP


Copyright © lorihaven.dk 2006

  

  Indledning

Lorinektar / Basisfoder

Frugt

Andet tilskud

Sådan fodrer jeg

Mine opskrifter

     En sød pære til dessert er ikke at foragte

 

     Ej heller lidt nektar og pollen fra en duftende                      hvid jasmin .

 

 

             Spisetid for små lorier

 

 

               En Stellahan ved madskålen

 

 

                        Ikke AVES  til denne herre !        (desværre kender jeg ikke årsagen !) 

 

 

          AVES lorinektar og AVES loristart ( godt til        unger , små lorier og håndopmadning )

 

 

       Grønhalet lori prøver at fange en skivet         majskolbe på taget af volieren.

 

 

 

 

 

                   Råhygge hos bjerglorierne

 

 

    0,1 dusky lori

 

 

 

 

                      Se det er mad for lorier !

 

 

               Æble eller mælkebøtte - svært at vælge

 

 

                  Så er der serveret grønt på taget.

 

 

                     Gua lori er en af de loriarter der skal                          have frø på menuen !

 

 

        De røde  får sig et stykke med syren

 

 

 

 

 

           Nogle af ingredienserne I min frugtmos

 

 

                   Og det færdige produkt

 

 Her kan du bl.a købe foder til dine lorier :

 

     

 

     

 

    Loridane     ved  Per Ehlers Klug            loridane@c.dk